Välja rätt hängmatta

hang

Vila och avkoppling ute i det fria, det görs oftast bäst genom att ligga i en hängmatta. Om det är så att du funderar på att skaffa dig en hängmatta, så kan det vara bra att läsa lite tips och råd kring hur du ska tänka inför valet av en. På www.hängmatta.se kan du även hitta många bra hängmattor att köpa!

Hängmattor var något som långt tillbaka var populärt att använda i Central- och Sydamerika. Till Europa kom de under 1400-talet, tack vare Columbus. De kom att bli mycket populära att använda ombord på fartyg, för att de tog liten plats samt var bekvämare att sova i, än att sova direkt på durken.

Under senare delen av 1800-talet kom hängmattan att bli en vanlig syn hos välbärgade familjer som flyttade ut till landet från staden.

Idag är det vanligt att se hängmattor i var och varannan trädgård, så väl som att man även väljer att hänga upp den inomhus ibland.

Vilken hängmatta ska jag välja?

Idag finns det ett enormt utbud av hängmattor. Det för alla slags önskemål och plånböcker. Det finns hängmatta med stativ, stolpar, ställningar, rep eller krokar. Det finns även många olika modeller, storlekar, längder och färger. Det finns enkla varianter, så väl som dubbelhängmattor med plats för två. Sedan finns de även i olika material och utseenden. Allt från sydamerikanska hängmattor i glada färger till hängmattor av nät eller i bomull. Du kan välja efter eget tycke och smak!

För att du ska kunna välja rätt hängmatta, så finns det en del saker du kan fundera över. Är det så att du vill ha den själv, eller ska hela familjen ligga och mysa i hängmattan? Sedan är det bra att veta om det är vuxna eller barn som ska använda den. Det är oftast bra att ha en hängmatta som är cirka 1 meter längre än personen som ska ligga i den. Breda hängmattor är bekvämare än smala.

Fundera även på om din hängmatta ska hänga på exakt samma plats hela tiden eller om du vill kunna flytta på den efter hur solen och skuggan är. Storleken på den är även den bra att fundera på. Det beror på var du ska hänga den och vad du får plats med.

Om hängmattan är tänkt för att kunna sova i om natten, så är det bra att ha en lite mer stabil modell. Om den ska hänga ute, fundera på om du ska ta in den vid dåligt väder, annars välj en som har ett tåligt material som klarar regn.

En del vill ha hängmatta med ut då de ska campa, så är detta fallet för dig, se till att köpa en tålig hängmatta, gärna i nylon. Köp även till myggnät och liggunderlag som isolerar från vind och kyla.

Bra att fundera på är även vad för färger du vill att den ska ha, om den ska smälta in omgivningen eller sticka ut. Sist men inte minst, fundera även på vad den får kosta att köpa!