Hängmattan både för både lek och avkoppling


Stress och hängmatta hör inte ihop

Det är sommar, solen skiner och du är ledig. Dags att bara ta det lugnt. Vad passar då bättre än att i all enkelhet ta hängmattan under armen och bara gå ut i trädgården och lägga sig till rätta? Det är inte så konstigt att en av våra främsta symboler för avkoppling och ledighet har blivit just hängmattan. För när man väl lyckats ta sig upp i den så är det nästan omöjligt att känna stress. Stress och hängmatta går liksom inte ihop! Ett stressat och uppjagat beteende i en hängmatta brukar ju som bekant leda till att man strax hamnar nedanför den på ett lite oväntat och pinsamt sätt.

Några som ändå är bra på att röra sig i hängmattor är barn. Den är ju en stor och rolig gunga eller en flygfarkost eller en båt och man kan ha med alla kompisar och gosedjur och bara leka och ha det mysigt. Har man tur så vill kanske någon vuxen lägga sig bredvid och läsa en saga eller bara ta en tupplur.

Exklusiv, till vardags, utomhus, inomhus

Vill man hitta något genuint och personligt att ge bort i present eller varför inte till sig själv så har hängmatta.se ett bra utbud. De har specialiserat sig på sydamerikanska hängmattor av hög kvalité och deras handflätade mexikanska hängmattor är dessutom Fair trade certifierade. Här finns hängmattor av alla modeller och för alla tillfällen. Välj en riktigt stor så fler får plats och prova att ligga på tvären, eller välj en enmansmodell så du får vara i fred!

Vid val av hängmatta bör man tänka på att den ska vara minst 1 meter längre än personen som ska använda den samt att ju bredare den är desto mer bekväm är den. Idag finns ett stort utbud av hängmattor på marknaden. Lite billigare för slit och släng, lek och utomhusbruk men också väldigt exklusiva handgjorda hängmattor i makramé, och allt där emellan förstås. Kusinen hängstolen har gjort intåg i Sverige under senare år och vi har kommit i kontakt med allt fler varierande modeller än till exempel hängmattan under min uppväxt som var ett markistyg spänt mellan två pinnar. Och varför bara ha hängmattan utomhus? På senare tid har hängmattan fått komma in i finrummet, eller i alla fall lekrummet.

Den tidlösa hängmattan

För många är design minst lika viktigt som funktion. Gillar man färger så är de sydamerikanska modellerna ett givet val. Mexikanska hängmattor är handflätade som nät och ofta väldigt färggranna och dessutom mycket bekväma. Flätningstekniken kallas för sprang och har genom århundraden förfinats för att få fram optimal komfort. Mexikanerna älskar sina hängmattor och använder dem flitigt, framför allt när det är dags för siesta.

Sydamerika har som sagt en lång tradition när det gäller hängmattor. Ordet hammock, det engelska ordet för hängmatta, härstammar från trädet hamack från vilket man utvann fibrer för tillverkning av hängmattor. Då Columbus anlände till de västindiska öarna i slutet på 1400-talet tog man till sig lokalbefolkningens seder att sova i hängmatta. Ett tecken på detta är att sjömän sedan dess sovit i hängmattor ombord på fartygen.