Så väljer du rätt vandringsutrustning

vandringsutrustning tips

Att vandra i vacker natur är något av det bästa som finns. Man kan uppleva så otroligt mycket under en härlig vandringstur, speciellt om man vandrar på en helt nu plats. För att vandringen ska bli så bra som möjligt, behöver man såklart tänka på vilken utrustning man ska ta med sig. Här får du därför ett par exempel på saker som kan vara bra att tänka på när du ska välja rätt vandringsutrustning.

Vart ska du vandra?

Vart ska du ut och vandra? Det är en av de första frågorna du bör ställa dig själv. Ju mer du vet om vandringsplatsen, desto lättare blir det för dig att välja rätt vandringsutrustning. Försök att ta reda på så mycket du bara kan om vandringsområdet innan du ger dig ut för att skaffa utrustning. Skriv sedan en lista över det du tror kommer att behövas under turen.

Om du inte har möjlighet att besöka platsen i förväg, kan du försöka söka efter information online. Se om andra har skrivit något om vandringsleden eller platsen. Information från andra vandrare kan vara riktigt användbar på många sätt, så var inte rädd för att rådfråga andra som redan har vandrat i området du vill vandra i.

vandringsutrustning tips

Hur svår är terrängen?

Det kan även vara bra att tänka på terrängens svårighetsgrad. Finns det många hinder i området? Finns det många stenar, branta backar eller klippor under vägen? Ju svårare terrängen är, desto mer specialutrustning kan du behöva ta med dig. Om du ska ha med dig riktigt mycket utrustning, kan en större ryggsäck bli nödvändig för att du ska kunna bära med dig allt.

Svår terräng kan kräva bra skor eller kängor med ett ordentligt grepp. Sådana skor hjälper dig att hålla dig på vägen och ser till att du inte råkar ramla eller halka i dåligt väder.

Var förberedd på väderförändringar

Ta alltid med plötsliga väderförändringar i beräkningarna när du väljer vandringsutrustning. Det finns alltid en chans att vädret plötsligt ändrar sig. Då är det skönt att vara väl förberedd. Även om vädret är perfekt när du börjar vandra, kan det snabbt ändra sig och bli riktigt dåligt. Det skulle även kunna ändra sig åt andra hållet. Var därför alltid förberedd på det mesta. Ta med dig ombyte så att du snabbt kan anpassa dina kläder och din utrustning efter vädret. Det finns inget värre än att bli överraskad mitt under vandringsturen och inte kunna göra något åt det.

Hur länge ska du vandra?

Om du ska ut och vandra under en längre tid, kan du behöva ta med dig extra utrustning. Om du ska vandra i flera dagar kommer du behöva något att sova i eller på. Du kommer även behöva ta med dig något att äta eller dricka. En matsäck och minst en flaska vatten är bra att ta med sig, oavsett hur länge man ska vandra. Hygienartiklar kan också vara bra att packa med sig.

Försök att anpassa din packning och utrustning efter hur lång din vandring är. Undvik att packa onödigt mycket utrustning och packning. Du ska ju orka bära med dig allt hela vägen.